Ontdek de rijkdom aan kastelen in Haspengouw

Stel je voor: uitgestrekte groene velden, weelderige boomgaarden en kronkelende rivieren die het landschap schilderen met hun serene schoonheid. Te midden van dit idyllische tafereel komen de kastelen van Haspengouw tot leven, als trotse getuigen van eeuwenlange geschiedenis en verfijnde architectuur.

Kasteel van Duras - Sint-Truiden

Bezoek samen met een gids dit prachtige kasteel in zuivere neoclassisistische stijl midden in een prachtig privédomein en ontdek de ommuurde wijngaarden van ‘Gloire de Duras’. De wijnranken groeien er in een uitzonderlijk goed klimaat. Je kan de geheimen van dit kasteel en zijn wijngaard ontdekken, je komt meer te weten over de vinificatie en tot slot sluit je je bezoek af met een heerlijke degustatie.

Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren en transformaties gekend. Alsook diverse rollen gespeeld, variërend van een adellijke residentie tot een strategische militaire positie in tijden van conflict.

 

Kasteel Mariagaarde - Borgloon

In de 19e eeuw werd het kasteel en het omliggende land omgevormd tot een kloostercomplex voor de zusters cisterciënzerinnen. Er werd ook een meisjesschool in opgericht en gedurende de jaren hebben de zusters zich toegewijd aan hun religieuze en educatieve missie. Het kasteel heeft als een belangrijk lokaal instituut gefunctioneerd.

De architectuur van Kasteel Mariagaarde weerspiegelen de evolutie van een middeleeuws kasteel naar een kloostercomplex en educatief centrum. Elk architectonisch detail draagt bij aan het verhaal van de plek waar religie, onderwijzen en gemeenschap samenkomen.


Landcommanderij Alden Biesen - Bilzen

Oorspronkelijk was het een kasteel en zetel van de Duitse Orde, een ridderorde die zowel een religieuze als militaire functie had. Het kasteel diende als een soort hoofdkwartier voor de balije Biesen van de Duitse Orde. De geschiedenis van Alden Biesen illustreert de evolutie van een middeleeuwse commanderij tot een bolwerk van cultureel erfgoed.

De architectuur vertelt het verhaal van de evolutie van middeleeuwse vesting naar een indrukwekkend kasteel dat verschillende perioden weerspiegelen. Het kasteel fungeert nu als een cultureel centrum en histrorische site, waar bezoekers de gevarieerde architectonische lagen van de geschiedenis kunnen ontdekken.


Kasteel van Betho - Tongeren

Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren. Met de Gallo-Romeinse Beukenberg – een aquaduct! – binnen handbereik is een wandeling via de Groene Mijlpaalroute in de omgeving van deze monumentale kasteelhoeve weliswaar een duik in het rijk cultuurhistorisch verleden van Tongeren.

Het kasteeldomein werd in zijn huidige vorm gebouwd op het einde van de zeventiende eeuw. De vijver die je ziet is een overblijfsel van de slotgracht die eens heel het gebouw omgaf. Aan de bouw van het bestaand kasteel werd begonnen door Pierre de Simonis en werd begin achttiende eeuw voltooid door zijn kleinzoon François de Hinnisdael. Later ging het goed naar verschillende adellijke families. Een prachtig natuurgebied met weilanden ommuurd vandaag nog steeds dit bijzonder kasteel.

Beleef Haspengouw op jouw manier

In onze maandelijkse nieuwsbrief krijg je tips op maat.
✔️ Avontuurlijke activiteiten

✔️ Culturele bezienswaardigheden

✔️ Rustgevende plekjes

✔️ Culinaire hotspots