Haspengouw bezoeken?

Deze museale belevingen wil je dit najaar gezien hebben!

Wie Haspengouw bezoekt, mag zich schrap zetten voor een stevige – maar toegankelijke – portie cultuur. Niet alleen de vergezichten en het landschap in Haspengouw zijn indrukwekkend, ook de verbluffende musea en attracties maken je verblijf extra boeiend. Met deze originele uitstapjes ben je wel even zoet, zelfs bij slecht weer:

Bilzen Mysteries - Het Verhaal

Herbeleef na zonsondergang de rijke geschiedenis van Landcommanderij Alden Biesen. Niemand minder dan Jan Decleir alias ‘De Heer van Biesen’ verwelkomt je voor een nachtelijk, multimediaal parcours vol verassingen. Gewapend met een hoofdtelefoon en tablet komt de omgeving van het imposante landgoed van de stad Bilzen tot leven en wacht je een groots avontuur. Personages zoals dansende nimfen, een pestdokter en ridders vertellen je op een integrerende manier een fascinerend verhaal. Spectaculaire licht- en geluidseffecten maken de beleving helemaal af, een feest voor je zintuigen!

Meer info:

Alden Biesen

Openingsuren en tickets via www.bilzenmysteries.be/hetverhaal

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Een sappige appel of peer, dat smaakt! Ben jij benieuwd naar welke weg dit heerlijk stuk fruit aflegt van op de boom tot op je bord? Bezoek het fruitbelevingscentrum in de Stroopfabriek van Borgloon en ontdek het op een interactieve manier. Authentieke installaties, leerrijke modules en een tof kinderparcours staan garant voor een gezellige namiddag. Achteraf nagenieten van je bezoek kan met een potje Loonse stroop of een pakje stroopwafels uit de streekproductenshop.

Meer info:

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Gallo-Romeins Museum – Expo ‘Imperium Romanum’

De expo ‘Imperium Romanum’ dompelt je onder in het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland. Deze Oostenrijkse fotograaf reist al 15 jaar de wereld rond om Romeinse overblijfselen in verschillende landen vast te leggen. In Imperium Romanum gaat hij op zoek naar het contrast tussen heden en verleden. Denk: een eetkraam voor het Colosseum of een brandblusser tegen een frescomuur. Jonge bezoekers kunnen een audiotour op maat volgen en zoomen in op details tijdens een educatief spel. Spelenderwijs ga je anders én beter kijken naar de fascinerende werken van de fotograaf-kunstenaar. De expo loopt nog tot 15 januari 2023.

Meer info:

Gallo-Romeins Museum

Expo ‘Imperium Romanum: door de lens van Alfred Seiland’

Museum De Mindere

In het centrum van Sint-Truiden vind je Museum De Mindere. Dit museum vertelt het fascinerende levensverhaal van Franciscus van Assisi. Franciscus van Assisi gaat voor zijn droom, laat zijn bezittingen achter en kiest ervoor om armen te helpen. Duik in de geschiedenis van de Vlaamse Franciscaanse gemeenschap en laat je inspireren door de historische, unieke en tijdloze figuur die Franciscis van Assisi was.

Het museum is ook een aanrader voor families met kinderen. Zo is er boeiend familieparcours en een museumbingo , een spel waarbij je nog beter leert kijken naar kunstwerken. De allerkleinsten kunnen zich uitleven met het ‘Vik en Vera’-spel.

Meer info:

Museum De Mindere

Tip! Tentoonstelling SWEET DEVOTION, over heiligenprentjes van vroeger en nu, nog tot 15 november Een ‘grote muur met 240 eigenzinnige helden’ in de minderbroederskerk!